Bakkalvita | PREMIUM QUALITY SUN-DRIED FRUITS

Orzeszki piniowe – poznaj ich właściwości i wykorzystanie

Orzeszki piniowe zwane także orzeszkami pini lub piniolami to orzechy, które posiadają liczne właściwości i wartości odżywcze. Na wstępie jednak przybliżmy sobie skąd biorą się piniole. Orzeszki pini to jadalne nasiona kilku rodzajów sosny.

Orzeszki pini posiadają niezliczone wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Wyróżniają się przede wszystkim bogatym źródłem witaminy K. Taką samą zawartością tej witaminy mogą się pochwalić orzechy nerkowca. Inne orzechy tej witaminy nie posiadają lub posiadają w znikomych ilościach. Niektórzy stosują orzeszki piniowe do leczenia zawrotów głowy, suchego kaszlu, reumatyzmu czy zaparć. Wróćmy jeszcze do witaminy K. Odpowiada ona za proces krzepnięcia krwi, zmniejsza nadmierne krwawienia miesiączkowe, hamuje rozwój nowotworów i uwapnia kości, dzięki czemu chroni nas przed osteoporozą.