Śliwki kalifornijskie suszone bezpestkowe
Opis
Po suszeniu śliwki zmieniają się nie do poznania – stają się pomarszczone, ciemnofioletowe i mają charakterystyczny, słodki zapach. Wraz z tym procesem zyskują wiele zdrowotnych właściwości: regulują trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami, a nawet poprawiają humor.
Śliwki są też źródłem wielu witamin: A, C, E, K i witaminy z grupy B. Mają również bardzo dużo błonnika pokarmowego. Naukowcy potwierdzili, że wspólne występowanie tych składników wspomaga organizm w utrzymaniu właściwej kondycji zdrowotnej, a zawarte w nich związki pektynowe oczyszczają organizm z toksycznych substancji. W dodatku, śliwki suszone są bogate w przeciwutleniacze, wiążące wolne rodniki w organizmie.
Są doskonałe do bezpośredniego spożycia, jak również jako dodatek do różnych potraw.
Dane techniczne
Kraj pochodzenia: | Chile |
Zalecane warunki przechowywania: | suche i chłodne miejsce |