Rodzynki bursztynowe
Opis
Rodzynki, czyli suszone winogrona, posiadają liczne właściwości lecznicze i wartości odżywcze, dzięki czemu są jednymi ze zdrowszych przekąsek. Jako pierwsi zalety suszonych na słońcu winogron odkryli Egipcjanie. Później, ponad tysiąc lat temu trafiły do Europy.
Podobnie jak rodzynki ciemne wywodzą się z tej samej odmiany winogron, z tą różnicą że są suszone w piecu (nie mając styczności z oddziaływaniem promieni słonecznych, rodzynki nie brązowieją).
Rodzynki zawierają duże ilości potasu, który odgrywa ważną rolę w regulowaniu ciśnienia krwi. Dzięki wysokiej zawartości błonnika są na pewno lepszą przekąską niż czekolada, chrupki czy ciastka,a jego zawartość pomaga przy zaparciach. Rodzynki zachowały też najcenniejszy składnik winogron - resweratrol - przeciwutleniacz o bardzo silnym działaniu antynowotworowym.
Rodzynki zawierają także jod - minerał pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy. Ponadto na tle bakalii wyróżniają się zawartością boru - pierwiastka wspomagającego pracę szarych komórek oraz poprawiającego możliwości koncentracji.
Rodzynki są bardzo energetyczną przekąską - mogą dać nam zastrzyk energii porównywalny z tym, jaki zapewniają rozmaite batony i żele energetyczne, które chętnie jedzą sportowcy, nie dostarczając jednocześnie rafinowanego cukru, sztucznego smaku i barwników.
Dane techniczne
Kraj pochodzenia: | Iran |
Zalecane warunki przechowywania: | suche i chłodne miejsce |