Mak niebieski
Opis
Mak niebieski jest rośliną jednoroczną, która od starożytności uprawiana jest w Azji oraz w obrębie Morza Śródziemnego. Dla celów spożywczych oraz przemysłowych mak uprawiany jest także w krajach europejskich (w Czechach, Francji, Polsce).
Nasiona rośliny wykorzystywane są do celów przemysłowych oraz leczniczych. Mak niebieski najczęściej stosowany jest jednak w sztuce kulinarnej - jako dodatek do pieczywa, dań wytrawnych i przede wszystkim jako nieodłączny składnik świątecznego makowca oraz innych wypieków.
Mak to bogactwo witamin oraz składników mineralnych ( między innymi: witamin z grupy B, kwasu foliowego, witamin A, E oraz minerałów takich jak: wapń, magnez, cynk, fosfor, żelazo, miedź, potas, mangan i selen).
Informacja dla alergików: produkt może zawierać alergeny - orzechy i nasiona sezamu.
Dane techniczne
Kraj pochodzenia: | Czechy |
Rodzaj opakowania: | WOREK 1kg |
Zalecane warunki przechowywania: | suche i chłodne miejsce |