Figa suszona
Opis
Suszone figi posiadają właściwości wzmacniające i oczyszczające organizm. Zawarty w nich cynk wspomaga funkcjonowanie układu hormonalnego. Błonnik leczy zaparcia, wpływa na obniżenie cholesterolu we krwi. Owoce te są bogate w potas, co jest nie bez znaczenia dla osób cierpiących na nadciśnienie. Badania kliniczne potwierdziły, że spożywanie produktów bogatych w ten pierwiastek pozwala obniżyć ciśnienie krwi. Mają działanie odtruwające i odkwaszające organizm.
Suszone figi bogate są również w wapń wzmacniający kości. Jego zawartość jest porównywalna z ilością zawartą w szklance mleka. Poza tym są również najlepszym źródłem błonnika spośród wszystkich suszonych owoców. Błonnik pobudza pracę jelit, w związku z tym jest skutecznym lekiem na zaparcia. Dzięki błonnikowi można nie tylko uregulować pracę układu pokarmowego, lecz także uchronić się przed poważnymi schorzeniami jelita grubego.
Zawarty w nich magnez stabilizuje pracę układu nerwowego oraz poprawia funkcjonowanie i aktywność mózgu. Suszone mogą wpływać na obniżenie rozdrażnienia, zmęczenia, ponadto poprawiają sen i pamięć. W związku z tym owoce te są polecane przede wszystkim osobom, które żyją w ciągłym stresie, mają problemy ze snem oraz ciężko pracują fizycznie i umysłowo (np. uczniom, studentom).
Dane techniczne
Kraj pochodzenia: | Grecja |
Zalecane warunki przechowywania: | suche i chłodne miejsce |