1. Migdały
Nasiona migdałowca nazywa się "królem orzechów". Nic dziwnego. Są bogate w białko, zawierając go więcej niż niektóre rośliny strączkowe. Zawierają również nienasycone kwasy tłuszczowe, magnez, miedź, błonnik, tokoferole i amigdalinę. Korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, obniżają poziom cholesterolu, zwalczają wolne rodniki oraz zapobiegają tyciu.
2. Nerkowce
Nie dość, że przepyszne, to w dodatku nerkowce są bardzo zdrowe, dostarczając więcej żelaza niż jakiekolwiek inne orzechy. Ponadto zawierają białko, magnez, fosfor i cynk. Poleca się je osobom mającymi problem z przetłuszczającymi się, słabymi włosami.
3. Orzechy włoskie
Bogactwem składników mineralnych orzechy włoskie "zawstydzają" inne orzechy. To niezwykle obfite źródło fosforu, doskonale wpływającego na pracę mózgu, przez co poleca się je na przekąskę szczególnie uczniom czy studentom. Mogą z powodzeniem zastąpić w diecie ryby - 3 orzechy włoskie pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwas omega-3.
4. Orzechy laskowe
Pozytywnie wpływają nie tylko na nasz mózg i wzrok, ale także na cały układ nerwowy ponieważ zawierają zdrowe tłuszcze. Ponadto to znakomite źródło magnezu, wapnia, potasu i fosforu.
5. Pistacje
Wyróżnia je wysoka zawartość błonnika i luteiny, wykazującej zbawienny wpływ dla naszych oczu. Warto jednak zachować umiar jedząc je, ponieważ są mocno kaloryczne. Garść dziennie w zupełności wystarczy.