Morele suszone naturalne ciemne
Opis
Suszone owoce moreli, jako jedyne wśród owoców suszonych, mogą być jedzone przez cukrzyków, dzięki odpowiedniej strukturze zawartych w nich cukrów. Są bardzo bogate w silny utleniacz - beta-karoten, witaminy A, B, C, E oraz żelazo, wapń, fosfor, potas i bor.
Dietetycy zalecają jeść 10 suszonych moreli w ciągu dnia, a poprawi się stan naszych kości i wygląd skóry. Kobiety w okresie menopauzy, zagrożone osteoporozą powinny stale jeść suszone morele. Jest to ważne również dlatego, że zawarty w nich potas przyspieszy wydalanie nadmiaru wody z organizmu, zmniejszając tym samym obrzęki i odciążając układ krążenia. Zawarty w morelach beta-karoten działa anty nowotworowo i wspomaga układ oddechowy, toteż zaleca się je szczególnie osobom palącym. Dzięki właściwościom zasadotwórczym suszone morele pomogą cierpiącym na zgagę.
Suszone morele stanowią pyszną przekąskę oraz dodatek do ciast i deserów.
Dane techniczne
Kraj pochodzenia: | Turcja |
Zalecane warunki przechowywania: | suche i chłodne miejsce |